Tudomány

Alig marad gleccser a későbbi generációk számára

Egy új tanulmány alapján az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet – írja az MTI. A friss eredmények azt mutatják, hogy a klímaváltozás miatt gyorsabban olvadnak a jégtömegek a vártnál.

A szakértők szerint amennyiben sikerül kordában tartani a globális felmelegedést, és a hőmérséklet csak néhány tized Celsius-fokkal nő, valamint teljesülnek a klímaváltozás nemzetközi célkitűzései, akkor a gleccserek kevesebb mint fele olvad majd el. Elsősorban a kicsi, de jól ismert jégtömegek tűnhetnek el.

A legrosszabb, de nem túl valószínű, 4 Celsius-fokos felmelegedési forgatókönyv alapján 2100-ra a gleccserek 83 százaléka veszhet el.

A kutatók a Föld összes, 215 ezer gleccserét vizsgálták a Grönlandon és az Antarktiszon található jégselfeken lévő jégfolyók kivételével, a korábbiaknál jóval összetettebb módszerekkel. A lehetséges forgatókönyveket számítógépes szimulációval dolgozták ki.

Andrea Toffaletti / 500px / Getty Images

David Rounce, a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az iparosodás előtti korszakhoz képest a Föld jelenleg a 2,7 Celsius-fokkal magasabb áthőmérséklet felé tart. Ez azt jelenti, hogy az évszázad végére a gleccserek tömegének 32 százaléka, 48,5 billió tonna jég, azaz a gleccserek 68 százaléka tűnhet el. Ez a világtengerek szintjének 115 milliméteres emelkedésével jár, pedig a jégselfek olvadása miatt már eleve nő a tengerszint. „Mindenképpen elveszítünk egy csomó gleccsert. De azon még változtathatunk, hogy mennyit“ – hangsúlyozta.

Regine Hock, az Alaszkai Fairbanksi Egyetem és az Oslói Egyetem glaciológusa hozzátette, hogy miközben sok kis gleccser számára már túl késő, globálisan minden foknyi hőmérsékletemelkedés számít a gleccserek fennmaradása szempontjából. Attól függően, hogy mennyire melegszik fel a bolygó 2100-ra, a szakértők 38,7-64,4 billió tonnányi gleccserjég elolvadását prognosztizálták.

A legjobb esetben az elolvadó gleccserek miatt megemelkedő vízszintet a jég olvadása további 90 milliméterrel, a legrosszabb esetben pedig 166 milliméterrel emeli, és ezzel a korábbi előrejelzésekhez képest 4-14 százalékkal nőhet a tengerek vízszintje. A gleccserolvadás okozta 115 milliméteres emelkedés esetén világszerte több mint 10 millió ember lakóhelye kerül a vízszint alá.

A tengerek emelkedését főleg a jég olvadása okozza majd, és nem a gleccserek játsszák benne a főszerepet. A gleccserek olvadása ugyanakkor a helyi lakosság vízellátásának utánpótlását is veszélyezteti, áradásokat okozhat, és eltűnhet számos híres hegycsúcs jégsapkája is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik