Tudomány

Olyan létformákat találtak, amelyek vírusokat esznek

Jose A. Bernat Bacete / Getty Images
Jose A. Bernat Bacete / Getty Images

Egy új tanulmányban olyan, az édesvízi planktonban előforduló élőlényeket mutatnak be, amelyek képesek csakis vírusokat fogyasztva fennmaradni – írja a ScienceAlert. Az érintett fajok az első ismert organizmusok, amelyeknek táplálékát esetenként egyedül vírusok alkotják.

A vírusokat a létformák gyakran véletlenül fogyasztják el, de akadnak olyan protiszta eukarióták, amelyek számára esetenként tényleges energia- és tápanyagforrást jelentenek. A Halteria nem fajait vizsgálva most kiderült, hogy ezen csillósok képesek csak vírusokból táplálkozni. John DeLong, a Lincolni Nebraskai Egyetem munkatársa és kollégái laboratóriumi körülmények között vizsgálták a mikrobákat, amelyek nemcsak elfogyasztották a mintához adott klorovírusokat, hanem még növekedni és szaporodni is tudtak.

A klorovírusok a zöldmoszatokat megfertőzve szét tudják vetni a gazdaszervezetet, ami szén és más tápanyagok felszabadulásával járhat. Mivel a Halteria fajai elfogyasztják a vírusokat, ily módon a szénkörforgást is befolyásolhatják. DeLong szerint ha a vírusok, a csillósok és a víz mennyiségét is figyelembe vesszük, a hatás nagyon jelentős lehet.

Amennyiben ez olyan léptékben történik, mint ahogy gondoljuk, akkor teljesen megváltoztathatja a globális szénciklusról kialakított nézetünket

– tette hozzá.

Jose A. Bernat Bacete / Getty Images Illusztráció.

A csapat tavakból gyűjtött be mintákat, majd klorovírusok hozzáadásával felmérte, hogy akadnak-e organizmusok, amelyek elfogyasztják őket. A vírusokat a Halteria és a Paramecium nem fajai is megtámadták, igaz, utóbbi élőlényeknél a méret és az egyedszám nem nőtt igazán.

A későbbi vizsgálatok megerősítették, hogy a Halteria csillósainak a vírusok valóban zsákmányt jelentenek. A kapcsolat és annak hatásainak alaposabb megértése érdekében további elemzések szükségesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik