Tudomány

Ógörög feliratra bukkantak Közép-Ázsiában

Tuul & Bruno Morandi / Getty Images
Tuul & Bruno Morandi / Getty Images

Meglepő helyen, a közép-ázsiai Tádzsikisztán egyik eldugott helyszínén bukkantak egy ógörög feliratra – írja a The Jerusalem Post.

A hiányos szöveg egy hegyi régióban, egy sziklába vésve található, és Vima Taktóra, a királyok királyára utal.

Vima Takto a Kusán Birodalom uralkodója volt az időszámítás szerinti 1. században, az ősi állam története csúcspontján Közép-Ázsiától az Indiai-félszigetig terjedt.

A lelőhely nehezen megközelíthető, ezért a kutatók a környék lakóinak segítségét kérték, hogy gyűjtsenek adatokat a műemlékről. A térség az 1930-as évek óta foglalkoztatja a régészeket, a vizsgálatoknak köszönhetően sikerült később megtalálni Pendzsikent óvárosának romjait.

Tuul & Bruno Morandi / Getty Images Illusztráció.

A vésett sziklát egy helyi pásztor fedezte fel, a tudományos elemzést pedig Bobomulloev Bobomullo, a Tádzsikisztáni Tudományos Akadémia kezdte meg. Mint kiderült, az Almoszi folyó közelében, egy szurdokban található faragvány egy felirat. A pásztor utóbb elmondta, hogy a környéken korábban több vésetet is látott, a lavinák miatt viszont a szövegek elpusztultak.

A Kusán Birodalom az ősi Baktria területén alakult ki, a régiót Nagy Sándor hódította el a perzsáktól időszámítás előtt 329-327-ben. Nagy Sándor halála után a térség a hellenisztikus Szeleukida Birodalom része lett, a görög nyelv és írás pedig hosszú időre gyökeret vert a környéken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik