Tudomány

Mostantól a méhek is kaphatnak védőoltást

Az Egyesült Államok kormánya jóváhagyta a világ első méheknek szánt vakcináját, amellyel megállítanák a kolóniákat pusztító betegségeket – írja a The Guardian. A védőanyagot a Dalan Animal Health, egy amerikai biotechnológiai vállalat gyártja, és a nyúlós költésrothadás nevű rendellenesség ellen nyújt védelmet.

A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, amelyet a Paenibacillus larvae baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes. A költésrothadás egész méhkasokat képes elpusztítani, és az USA-ban nagyjából minden negyedik kaptárban felbukkan.

Működéséhez a vakcinát a méhpempőbe kell juttatni, amelyet a királynő elfogyaszt, ezáltal ő is, illetve az általa rakott petékből kikelő lárvák is részesülnek a védelemben.

Kees Smans / Getty Images

Annette Kleiser, a Dalan Animal Health vezérigazgatója úgy véli, termékük hatalmas áttörést jelent a rovarok védelmében. Ez az egész világ élelmiszertermelésére pozitív hatással lesz, hiszen a beporzó rovarok nélkül a sok növény nem képes szaporodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik