Tudomány

Olyan meleg van, hogy már virágzik a mogyoró Magyarországon

Általában január eleje szokott az év leghidegebb időszaka lenni, 2023 mégis tavaszias idővel és melegrekordokkal kezdődött, komolyabb lehűlés pedig a következő 8-10 napban sem várható. Lehet, hogy néhányunk kifejezetten élvezi a jó időt, azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzése szerint a túl enyhe idő az évnek ebben az időszakában kifejezetten káros mezőgazdasági szempontból – írja az MTI.

A jelentésben azt írják, a múlt hét időjárása az enyhe időről és a melegrekordokról szólt Magyarországon, a hőmérséklet csúcsértéke délnyugaton több napon is 15 Celsius-fok fölé emelkedett, és többször is megdőltek napi csúcsok. Számottevő talajfagy eddig a télen nem volt az országban, csak a felső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

A 30 napos csapadékösszeg az országban még mindig többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, de a 90 napos csapadékösszeg esetében már más a helyzet: északnyugaton és délkeleten jelentős hiány van. A talajok felső rétege az elmúlt napokban az igen enyhe és szeles délnyugaton sokat veszített a nedvességtartalmából, de a felső egyméteres réteget tekintve jól áll a talaj téli feltöltődése. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás a vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő.

Photos by R A Kearton / Getty Images Illusztráció.

A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A nem eléggé hideg tél különösen a gyümölcsfákra veszélyes, délnyugaton ugyanis egyes korán virágzó csonthéjasok nedvkeringése már beindult, fagyokra lenne szükség ahhoz, hogy ez a folyamat lelassuljon, leálljon. Délnyugaton már megkezdődött a mogyoró virágzása, északkeleten ez a növény még nyugalomban van.A továbbiakban is marad az enyhe idő, a jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé emelkedik majd, északkeleten azonban csak 5 fok körül marad. Az éjszakák is fagymentesnek ígérkeznek az ország nagy részén. Keddtől átmenetileg hidegebb levegő érkezik fölénk, így szerdán reggelre már nagy területen várható fagy. Jövő hét elején jelentős csapadék valószínű, a hét közepéig sokfelé jelentkezhet 10-20 milliméter eső. A talaj tehát tovább nedvesedhet ebben az időszakban, délnyugaton pedig pótlódik az elmúlt napokban elpárolgott mennyiség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik