Tudomány

Rég nem látott hőség csapott le Erdély legmagasabb hegységére

45 éves melegrekord dőlt meg az új év első napjaiban a romániai Fogarasi-havasokban – írja az MTI az Agerpres román hírügynökség jelentése alapján. A térségben a hóréteg sem volt még soha annyira vékony, mint most.

Narcisa Milian nagyszebeni meteorológus elmondta, 45 éve végeznek méréseket a Fogarasi-havasokban levő Bilea-tónál, amely több mint 2000 méter magasan fekszik, de még soha nem mértek olyan meleget január elején, mint idén. Január 1-én 6,5 Celsius-fok volt nappal, de éjszaka sem hűlt le a hőmérséklet 4,8 Celsius-fok alá. Az év második napján 8,3 fokot mértek nappal, éjszaka pedig 3,4-et. Milian szerint az 1-i hőmérséklet 2 fokkal, a 2-i több mint 3 fokkal haladta meg az eddigi melegrekordot.

Szerdán a hóréteg vastagsága mindössze 26 centiméter volt, soha nem volt még ennyire vékony január elején. A történelmi mélypont az 1990 elején feljegyzett 30 centiméteres hótakaró volt. A szakértők szerint keddtől lehűlt az idő, így több melegrekordot nem jegyeztek fel, a következő napokban pedig várhatóan ismét fog havazni.

rado84 / Getty Images

A Fogarasi-havasokban található Bilea-tó népszerű turisztikai hely, ott szokták megépíteni nagy jégtömbökből az úgynevezett jégszállodát, amely tavaly karácsony előtt kezdte meg működését mintegy tíz szobával. Azonban 2020-ban már előfordult, hogy a szokatlanul enyhe téli időjárás miatt nem tudták megépíteni a jéghotelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik