Tudomány

A tudomány szerint ilyen kő kell az igazán látványos kacsázáshoz

Egy új tanulmányban a szerzők egy olyan kőtípust azonosítanak, amely tökéletes a látványos kacsázáshoz – írja a The Guardian. Sokan a lapos, nagyobb köveket részesítik előnyben, ha messzire akarnak dobni, a kutatók matematikai modellje viszont azt mutatja, hogy érdemes más típust választani a még látványosabb eredmény érdekében.

A szakértők szerint a nehezebb, burgonya alakú kövek igen magasra tudnak pattanni a vízfelszínen.

Dr. Ryan Palmer, a Bristoli Egyetem matematikusa és Frank Smith, a University College London munkatársa olyan modellt dolgozott ki, amellyel azt mérték fel, hogy egy objektum formája és tömege miként hat a felszínen való siklásra. Az adatok nemcsak a kacsázás miatt fontosak, hanem többek között olyan mérnöki problémák vizsgálatában is segíthetnek, mint amilyen a repülők vízen való landolása.

Oliver Rossi / Getty Images

Az eredmények alapján a kacsázásnál kapcsolat van a kő tömege és alsó részének görbülete között. Bár a nehezebb, görbülő darabokkal ügyes dobás esetén sem lehet olyan távolra és annyit kacsázni, mint egy könnyebb, lapos kővel, de kellő gyakorlással így is elérhető egyetlen igazán látványos, hatalmas felpattanás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik