Tudomány

Dohánycégekkel fizettetnék ki Spanyolországban az eldobált csikkek összeszedését

Olyan új szabálycsomagot mutattak be Spanyolországban, melynek célja a műanyagszennyezés visszaszorítása – írja az IFLScience.

A csomag részeként a kormány a dohányipari cégekkel fizettetné az eldobott cigarettacsikkek begyűjtésének költségeit.

Bár a csikkek jelentős szennyezést okoznak, a legtöbb helyen mégsem foglalkoznak velük kiemelten. A cigarettaszűrők gyakran nem lebomló műanyagot tartalmaznak, a becslések alapján pedig az évente kidobott mintegy 4,5 billió csikk kétharmadától nem megfelelően szabadulnak meg. A szennyezés így igen jelentős.

Thomas Wierzbicki / EyeEm / Getty Images

A spanyol kormány december 27-én hagyta jóvá a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló királyi rendeletet. Az intézkedések célja, hogy mérsékeljék a csomagolási hulladék előállítását, valamint fokozzák az újrahasznosítást. A csomag egy nagyobb EU-s kezdeményezés része, amelynek révén a termelőket próbálják felelőssé tenni a szennyezésért.

A szabályokat a dohányvállalatokra is kiterjesztenék, így a jövőben ezek a cégek fizethetik meg a csikkek összeszedését. Az ipari szereplőknek emellett társadalmi felvilágosítási kampányokat is kell szervezniük, ezekkel tájékoztatva a dohányosokat a csikkek megfelelő kezeléséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik