Tudomány

Elképesztően meleg van szinte egész Európában

Január elején több melegrekord is megdőlt Európa országaiban – írja a BBC. Január 1-én Varsóban 18,9 Celsius-fokot mértek, Bilbaóban pedig az átlagosnál 10 Celsius-fokkal többet mutatott a hőmérő. Újév napján Fehéroroszországban 16,4 Celsius-fokot rögzítettek, ez 4,5-del magasabb a korábbi napi csúcsnál. 2023 Magyarországon is melegrekorddal kezdődött, és január 2-án is csúcs született.

Észak-Amerikában ezzel szemben december végén még egy extrém téli vihar vonult át, a katasztrófában több mint 60 ember vesztette életét. A meleg Európa bizonyos területeit is elkerüli, Skandináviában és Moszkvában a hétvégére hó és komoly fagy várható.

Spanyolországban a bilbaói újévi hőmérséklet megegyezett a júliusi átlaggal. Katalónia egyes részein, köztük Barcelonában már vízhasználati korlátozásokat is bevezettek.

Nem ritka, hogy a hőmérsékleti rekordok megdőljenek, a korábbi és az új csúcs között azonban az eltérés jellemzően csupán néhány tized Celsius-fok.

Svájc egyes részein a meleg a 20 Celsius-fokot is elérte, a téli hőség az Alpokban sok helyen okozott problémát a sípályákon.

Yulii Zozulia / NurPhoto / NurPhoto via AFP Strandolók az ukrajnai Odesszában 2023. január 2-án. A Fekete-tenger partján fekvő városban 16 Celsius-fokot mértek.

Az Egyesült Királyság, Írország, Franciaország és Spanyolország a közelmúltban jelentette be, hogy a feljegyzések kezdete óta ennél forróbb évet nem regisztráltak. A tavalyi nyár különösen meleg volt az északi félgömbön.

Az ember okozta klímaváltozás miatt fokozatosan nő a bolygó átlaghőmérséklete, és a hőhullámok is egyre gyakoribbá, illetve intenzívebbé válnak. Ennek ellenére előfordulhatnak hűvösebb esztendők, és kifejezetten hideg, havas időszakok is jelentkezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik