Tudomány

Lopott kincsekre bukkantak spanyolországi házakban

A spanyol rendőrség 350 ókori műtárgyra, valamint egy csaknem 200 darabos, több ezer éves csontokból álló kollekcióra bukkant két házkutatás során Alicante tartományban – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.

A rendőrség szerint ez a valaha talált egyik legnagyobb illegális magángyűjtemény a tartomány történetében.

A nyomozás 2022 novemberében kezdődött Gata de Gorgos falujában, ahol egy bejelentés alapján az egyik házban ősi csontmaradványokat őriztek. A razzia után a hatóságok illegálisnak minősítették a csontgyűjteményt, amelyről a xabiai önkormányzat kirendelt régésze megállapította, hogy 4000-5000 éves lehet.

Richard T. Nowitz / Getty Images Illusztráció.

A rendőrségi rajtaütés után a Gata de Gorgos-i gyanúsított a hatóságokkal együttműködve egy másik közeli városban, Déniában található házhoz irányította a rendőrséget. Az ott lefoglalt értékes műtárgyak között volt egy csaknem 1000 darabból álló, ókori római kori mozaikgyűjtemény, bronzkori edények, őskőkori szerszámok, föníciai amforák, több római balzsamtartó edény, egy 18. századi vasgránát, ágyúgolyók és egy emberi koponya is. A déniai gyanúsított elmondása alapján a műtárgyakat egy rokonától örökölte, aki a házban talált feljegyzéseket is készítette, amelyek a műkincsek pontos földrajzi lelőhelyével kapcsolatban szolgálnak információval.

A rendőrség szerint a gyanúsítottnak semmilyen dokumentációja nem volt a műtárgyak birtoklásáról, és nem is tett semmit legalizálásuk érdekében, ezért ezt a gyűjteményt is illegálisnak minősítették. A házkutatáskor talált jegyzeteket a hatóságok rendkívül értékesnek nyilvánították, mert a leletek kormeghatározásában és értékük becslésében segíthetik a szakembereket, valamint eddig ismeretlen régészeti helyszínekre is fényt deríthetnek.

A rendőrségi közlemény szerint a két férfival szemben művészeti, történelmi, kulturális és tudományos értéket képviselő javak eltulajdonítása miatt emelhetnek vádat. A hatóságok a házkutatáskor lefoglalt 350 műtárgyat és csaknem 200 csontmaradványt a déniai Régészeti Múzeumban helyezték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik