Tudomány

Jóváhagyták a fiatalok elhízás elleni oltását

Getty Images / Shisanupong Khankaew
Getty Images / Shisanupong Khankaew

Az amerikai Élelmiszerbiztonsági- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) hivatalosan is jóváhagyta a serdülők számára adható, elhízás elleni gyógyszert – írja az IFLScience. A Novo Nordisk gyógyszergyártó Wegovy elnevezésű gyógyszerét azok a 12 éves, vagy idősebb fiatalok kaphatják meg, akik a korcsoportjuk testtömegindexét vizsgálva (BMI) a felső 5 százalékba tartoznak.

A heti egyszeri injekciózás mellett a kalóriabevitel csökkentésére és a fizikai aktivitás növelésére irányuló tervet is kapnak a páciensek. A Wegovy (más néven szemaglutid) a glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű hormon utánzásával működik, amely egy, a bélben termelődő és az ételfogyasztás hatására felszabaduló hormon. Tulajdonképpen ez a hormon közli a testtel, hogy az étvágya kielégült, és elnyomja az éhségérzetet. A gyógyszert a felnőttek körében már 2021 júniusában jóváhagyta az FDA.

Az oltás serdülők számára történő jóváhagyását egy 3a fázisú vizsgálat előzte meg. Ez kimutatta, hogy a gyógyszert megkapó serdülők átlagosan 16,1 százalékos BMI-csökkenést tapasztaltak, míg a placebocsoportban 0,6 százalékos növekedés volt megfigyelhető.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a fogyást segítő gyógyszerek önmagukban nem tekinthetők csodaszernek, a radikális súlyvesztéshez életmódváltásra is szükség van. Tom Sanders, a londoni King’s College dietetikai professzora szerint továbbra is szükség van olyan közegészségügyi intézkedésekre, amelyek a viselkedésbeli változtatásokat, például a rendszeres testmozgást és az étrendi energiabevitel mérséklését ösztönzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik