Tudomány

Itt követheti nyomon, merre jár a Mikulás

Sebastian Gollnow / dpa / Getty Images
Sebastian Gollnow / dpa / Getty Images

Már az 1950-es évek óta élénk figyelemmel kíséri a Mikulás szánjának röptét az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD), amely az észak-amerikai légtér megfigyelésére és védelmére jött létre, erről pedig részletes beszámolót is közzétesz karácsonykor a weboldalán. Ha december 24-én megnyitjuk a noradsanta.org weblapot, mi is megnézhetjük, merre jár éppen a Télapó.

De mégis miért csinál ilyet egy katonai szervezet, és hogyan indult ez az egész? A hivatalos magyarázat szerint a Sears áruház egyik 1955-ös karácsonyi újsághirdetése adta meg a kezdőlökést, amelyben véletlenül félrenyomtattak egy telefonszámot, így a NORAD elődjénél, a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságnál (CONAD) csengett a telefon, amikor az izgatott gyerekek a Mikulást próbálták felhívni. Aznap este Harry Shoup ezredes volt az ügyeletes tiszt, aki utasításba adta egyik alárendeltjének, hogy a betelefonálóknak mindig adja meg a Télapó és repülő szánjának aktuális helyzetét – így született meg a tradíció.

Persze elképzelhető, hogy a hidegháborús lázban égő katonák hirtelen megragadták a kínálkozó alkalmat, hogy a szovjetek orra alá dörgöljék: a szabad világnak van Mikulása, a kommunistáknak viszont nincs. Az is lehet, hogy a szervezet ezzel próbálta jó színben feltüntetni magát a sajtóban. A legvalószínűbb viszont az, hogy az amerikaiak egyszerűen odavannak a karácsonyért, és a Télapó követése modern radarokkal, műholdakkal és vadászpilótákkal csak még jobban hozzájárul az ünnep varázsához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik