Tudomány

Katasztrófát okozhat, ha megváltozik egy folyó iránya

Edwin Remsberg / Getty Images
Edwin Remsberg / Getty Images

A folyók iránya a gravitációból adódóan általában jól meghatározható, bizonyos esetekben azonban visszafele kezdhetnek el folyni – írja az IFLScience. Egy ilyen jelenségnek akár igen súlyos következményei is lehetnek.

Idén októberben a közösségi oldalakon egy olyan videó terjedt, amelyen állítólag a szokásoshoz képest ellentétes irányba áramló, dél-ausztráliai Murray látható. Bár a felvétel születésének idejével és hitelességével kapcsolatban többen kritikát fogalmaztak meg, tény, hogy a Murray néha visszafele folyik.

A jelenség többek között akkor figyelhető meg, ha egy másik vízforrás megzavarja az áramlást. A Murray esetében a közeli Goulburn jelenthet akadályt, amely erős áramlása esetén visszanyomhatja a Murray-t.

Szélsőséges időjárási események is előidézhetnek hasonlót. 2012-ben az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata egy cikkben mutatta be azokat a körülményeket, amelyek miatt közel 24 órára megfordult a Mississippi. Az eset az Isaac hurrikán ideje alatt történt, az esemény során a normál vízszinthez képest 3 méteres emelkedést figyeltek meg. A 2005-ös Katrina hurrikán egyébként még komolyabb hatást gyakorolt a Mississippire.

A trópusi viharok az erős szél okozta hullámok révén tudják befolyásolni az olyan folyókat, amelyeknek áramlása egyébként nem túl erős.

Az irányváltás esetenként sokkal hosszabb időt vesz igénybe. Az Amazonas például a távoli múltban keletről nyugatra áramlott, ez az erózió következtében változhatott meg.

A folyók mozgásának átalakulása néha katasztrofális következményekkel jár. Vamsi Ganti geológus szerint a kínai Sárga-folyó mederáthelyeződéseihez, azaz avulzióihoz köthető áradások a 19-20. század fordulóján mintegy 6 millió embert öltek meg. Egyes elméletek alapján hasonló folyamatok hozták el az ókori mezopotámiai civilizáció hanyatlását.

Az új meder kialakulásával járó avulzió nagyban eltér a folyás megfordulásától. Mivel ilyenkor az addigi medréből kilépő folyó akár lakott területekre is beáramolhat, jóval veszélyesebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik