Tudomány

30 ezer éves barlangrajzokat pusztítottak el

Vandálok semmisítettek meg egy 30 ezer évesre becsült szakrális barlangfestményt Ausztráliában – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A Nagy-Ausztráliai-öböl partvidékén található Nullarbor-fennsík Koonalda-barlangjának mészkő falába vésett rajzokat a regionális művészet egyik kiemelkedő alkotásának tartották. Az ábrák szervesen hozzátartotak a területen élő őslakos mirningek kultúrájához.

Posnov / Getty Images Illusztráció.

Kyam Maher, Dél-Ausztrália főügyésze és őslakosok ügyeit felügyelő minisztere szerint döbbenetes bűnügy történt, mert ezek a barlangrajzok az ausztrál őslakosok letelepülésének legkorábbi bizonyítékait jelentik az ország érintett részében.

Dél-Ausztrália állam őslakos örökségvédelemről szóló törvénye szerint 10 ezer ausztrál dolláros (mintegy 2,5 millió forint) bírság vagy fél évig terjedő börtönbüntetés szabható ki arra, aki kárt okoz egy őslakos területen, vagy annak bármely tárgyi emlékében.

A Koonalda-barlang és térsége 2014 óta képezte a nemzeti kulturális örökség részét Ausztráliában. A barlangászok hónapokkal ezelőtt felhívták a szövetségi kormány figyelmét arra, hogy az értintett területen elégtelenek a biztonsági intézkedések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik