Tudomány

Férgeket találtak egy férfi herezacskójában

A nemi szervét érintő fájdalom és gyulladás miatt fordult orvoshoz egy indiai férfi, mint kiderült, panaszait a herezacskójában lévő parányi férgek okozták – írja a Live Science. Az esetről beszámoló tanulmány alapján a páciens 26 éves volt, és egy hónapon át voltak panaszai. Az Újdelhiben élő beteg enyhe lázat is tapasztalt.

Az ultrahangvizsgálatot követően a szakemberek azonnal felfedezték az élősködőket a bőr alatt.

Mint kiderült, az egyedek a Wuchereria bancrofti faj fiatal példányai voltak. Ezen parazita fonálférgek a trópusi területeken fordulnak elő, és szúnyogok közvetítésével terjednek.

toeytoey2530 / Getty Images Fertőzött emberi szövet a mikroszkóp alatt.

Az egyedek akár 8 évig is élhetnek, és a nyirokerekben fejlődnek ki. Párosodásukat követően utódok tömegei jöhetnek létre, ezek a testben vándorolva gyulladásos betegséget, végtagfilariázist okozhatnak.

A fertőzés világszerte mintegy 120 millió embert érint, 40 millió személynél a betegség tartós károsodást idéz elő. A fertőzés általában gyermekkorban kezdődik, az idő előrehaladtával pedig súlyosbodik, akár fogyatékosságot okozva. Bár esetenként műtétre van szükség, a betegség parazitaellenes gyógyszerrel általában három hét alatt kezelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik