Tudomány

Szovjet bombát találtak Budapesten

Rick Neves / Getty Images
Rick Neves / Getty Images

Ötven kilós szovjet légibombát hatástalanított az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Budapesten. A robbanóeszközt egy zárt építési területen találták meg a Citadella közelében – derül ki az alakulat Facebook-oldalán közzétett bejegyzéséből. Az akciót Gyurits Tibor zászlós, tűzszerész járőrparancsnok vezette.

A jelek szerint a hatástalanítás könnyedén lezajlott, és nem volt szükség állampolgári korlátozások bevezetésére a művelet során. A katonák a gyújtószerkezet eltávolítását követően a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a bombatestet későbbi megsemmisítésre.

Magyarországon nem ritkák a hasonló esetek: idén szeptemberig a honvédség tűzszerész ezrede 1300 riasztást kapott. A legérdekesebb esetek közé tartozik, amikor Veszprémben, az Egyetem utcában egy 500 kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak. Szombathelyen olyanra is volt példa, hogy egy családi ház emésztőgödrének ásása közben találtak több mint 150 darab 82 milliméteres szovjet aknavetőgránátot. A világháborús eredetű aknavetőgránátok össztömege megközelítette az 500 kilogrammot.

Budapesten is volt bevetés: szeptemberben egy Dunában talált bomba miatt kellett lezárniuk a Várkert Bazár környékét. A szerkezet hatástalanításáig leállították a közlekedést a közeli utcákban, és kiürítették a Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint a Várkert rakpartra néző ingatlanokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik