Tudomány

Elveszett emberfaj hajózott az Égei-tengeren

Egy új tanulmány alapján egyes korai emberek már jóval a Homo sapiens előtt hajóztak az Égei-tengeren – írja az IFLScience. Eddig a szakértők úgy vélték, hogy ősi rokonaink földnyelvek révén érték el a helyi szigeteket, a kutatók viszont most arra jutottak, hogy a korszakban nem léteztek ilyen átjárók.

Bár a hajózáshoz komoly tudás kell, egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy nem csak a Homo sapiens volt képes vízi járműveket készíteni. Az indonéziai Flores szigetén például már 1 millió éve megjelentek az első emberek. Az, hogy pontosan melyik faj szállt először vízre, továbbra is rejtély.

A szakértők ezúttal a Kükládok szigetcsoportjára fókuszáltak, a régióban félmillió éves, emberekhez köthető leletek is előkerültek. A kutatók eddig úgy gondolták, hogy egykori rokonaink gyalog közelítették meg a mai szigeteket, amikor a tengerszint jóval alacsonyabb volt egy jégkorszak alatt.

Matteo Colombo / Getty Images

George Ferentinosz, a Pátrai Egyetem munkatársa és kollégái most a helyi folyódelták tengerszint-nyomait elemezve arra jutottak, hogy a jégkorszakok idején a tenger a mostanihoz képest 152-225 méterrel állt alacsonyabban. Ez nem elég csökkenés ahhoz, hogy a földnyelvek elérhetővé váljanak.

Úgy tűnik, az emberek a vízen keresztül érték el a szigeteket mintegy 450 ezer évvel ezelőtt.

A kutatók szerint a szigetekről szabad szemmel is láthatóak a további, közeli szigetek, ami a könnyű megközelíthetőség érzetét kelti.

Hogy mely fajok utaztak a régióban, az kérdéses, a szakértők szerint mindenesetre a Homo erectus, a Homo heidelbergensis és a korai Homo neanderthalensis jöhet számításba. Könnyen elképzelhető, hogy kihalt rokonaink más térségekben is hajóztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik