Tudomány

Rejtély övezi a Stonehenge-közeli sírokat

Nagyjából 4000 éve élt az a két ember, akiknek maradványait 1801-ben találtak meg a Stonehenge közelében, Upton Lovellnél – írja a Live Science. Az elhunytakat sámánokra jellemző tárgyakkal együtt temették el. Az érintettek nemét nem sikerült beazonosítani, de a tudósok arra jutottak, valószínűleg egy sámánra és a feleségére bukkantak. A csontok mellett ékszereket és csiszolt kőeszközöket is leltek.

Miután egy új vizsgálattal arany nyomait mutatták ki a szerszámokon, kérdésessé vált az érintettek foglalkozása. A kutatók szerint az eszközöket feltehetőleg a nemesfém megmunkálására használták, elképzelhető, hogy a személyek nemcsak varázslók, hanem aranyművesek is voltak.

Marianne Purdie / Getty Images

Timothy Darvill, a Bournemouth-i Egyetem régésze úgy gondolja, hajlamosak vagyunk egyszerű kategóriák mentén (sámán, fémműves, varázsló) gondolkozni az emberekről, ezt a modern, nyugati megközelítést azonban félre kell tenni.

Csak a fejlett nyugati világra jellemző, hogy egy személy egy bizonyos feladatkört lát el, több ezer évvel ezelőtt teljesen más volt a helyzet

– fogalmaz a szakértő, aki nem vett részt a vizsgálatban. Darvill az újkőkor egyik legnevesebb kutatója, a régész az egyetlen, aki a Stonehenge-en belül végzett feltárást. A szakértővel korábban a 24.hu készített interjút.

Az ősi társadalmakban a sámánok tehát több különböző funkciót is elláthattak, például gyógyítást, jóslást vagy varázslást. Könnyen lehet, hogy ékszereket is készítettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik