Tudomány

Jégpalacsinták jelentek meg egy skóciai folyón

lior2 / Getty Images
lior2 / Getty Images

Furcsa, körkörös struktúrák, úgynevezett jégpalacsinták jelentek meg egy skóciai folyón – írja a Live Science. A formációkat Callum Sinclair, a Scottish Invasive Species Initiative (SISI) munkatársa figyelte meg a Bladnoch folyón december 9-én. A jégről készült felvételeket az SISI osztotta meg a Twitteren, illetve a YouTube-on.

Mint Sinclair elmondta, látott már korábban hasonlót, de a mostani jégpalacsinták különlegesek voltak tökéletes alakjuk miatt. A hozzászólások alapján a közeli Kelvin folyón, valamint az északnyugat-angliai Esken is megjelentek ilyen formációk a közelmúltban.

A hasonló struktúrák hideg tengereken, tavakon és folyókon alakulhatnak ki, utóbbi vizeken akkor jönnek létre, amikor a felszínen a megfagyott hab örvénybe kerül. Ahogy újabb hab és jég éri el a formációt, megtapad, a törmelékből pedig kialakul a palacsintára vagy lepényre emlékeztető alak.

A struktúrák esetenként akár 2 méter átmérőjűek is lehetnek. Bár ránézésre szilárdnak tűnhetnek, gyakran kásásak. A jégpalacsinták a hidegebb régiókban jóval gyakoribbak, az Egyesült Királyságban viszonylag ritkának számítanak. Az elmúlt időszakban ugyanakkor kedvezőek voltak a körülmények a kialakuláshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik