Tudomány

Éhes medve zavarta meg a tóparti esküvőt

Laura Hedien / Getty Images
Laura Hedien / Getty Images

Egy éhes grizzly zavart meg egy esküvőt a montanai Glacier Nemzeti Park területén – írja az IFLScience. A medve egy jávorszarvas-borjat tepert le, majd marcangolt szét.

Bár fizikailag ember nem sérült, a jelenet a násznép több tagjának megrázó volt.

Az esetről készült első felvételt a szertartás videósa, Stanton Giles idén augusztusban töltötte fel a YouTube-ra. A közelmúltban egy másik, hosszabb videót is közzétett.

A ceremóniát augusztus 18-án tartották a park egyik tavának partján. A térségben mintegy ezer grizzly és fekete medve él, amelyek évente átlagosan két sérülést okoznak. 1967 óta csupán tíz ember vesztette életét a parkban a ragadozók miatt.

Mint Giles kiemelte, videósként sok őrültséget látott már, de egyik sem volt ehhez fogható. A borjút valószínűleg egy ideje üldözte a medve, a szarvast tíz perccel korábban anyjával együtt is megfigyelték. Az augusztusi felvételen egy rövid ideig látható is, ahogy a tehén a helyszínről úszva menekül.

A borjú a nyomában rohanó medvével éppen akkor ért le a tóparthoz, amikor a vőlegény esküvői fogadalmait olvasta fel. Giles kameráját addig a férfin tartotta, amíg az be nem fejezte mondandóját, majd jelezte a többieknek a ragadozó jelenlétét, és elkezdte dokumentálni a küzdelmet.

Hölgyeim és uraim, ezért nem mentünk az északi partra

– mondja a videós a felvételen.

Noha a jelenet több résztvevőt felkavart, a vőlegény utóbb háláját fejezte ki a videósnak, amiért megörökítette. Nagyjából 20 perccel később a támadás helyszínétől 70-90 méterre egyébként egy magányos túrázó is felbukkant, valószínűleg szerencséje volt, hogy nem korábban érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik