Tudomány koronavírus

Covid-19: az omikron újabb változata terjed Kínában

Mióta a Covid-19 omikron variánsa 2021 végén megjelent, több alváltozata is kialakult. Az egyik a BF.7 jelű, amelyet idén ősszel fedeztek fel. Az alvariánsról a közelmúltban kiderült, hogy a leggyakoribb típus Pekingben, és nagyban hozzájárul a betegség terjedéséhez Kínában – írja a Manal Mohammed, a Westminsteri Egyetem szakértője a The Conversationön.

A BA.5.2.1.7, röviden BF.7, a BA.5 variáns alá tartozik. A kínai beszámolók alapján az országban jelen lévő omikron-változatok közül ez a leginkább fertőző, lappangási ideje pedig lassú. Az altípus olyanokat is viszonylag magas eséllyel fertőz meg, akik oltottak, vagy már átestek a betegségen.

A BF.7 magas átadási potenciálja, valamint a tünetmentes hordozók megnehezíthetik a Covid-19 terjedésének kontrollálását.

Ami jó hír, hogy az alváltozat a többi omikronhoz hasonlóan jellemzően enyhe tüneteket okoz. A leggyakrabban felső légúti tünetek, köhögés, torokfájás, orrfolyás, valamint láz és fáradékonyság jelentkezhet. A fertőzöttek kis része gyomor-bélrendszeri problémákat, így hasmenést vagy hányást tapasztalhat. Legyengült immunrendszerű személyeknél súlyosabb tünetek is felléphetnek.

d3sign / Getty Images

A BF.7-et egyébként más országokban, köztük az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Dániában, Franciaországban és Németországban is detektálták. Úgy tűnik, a variáns Kínán kívül máshol egyelőre nem vált dominánsá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik