Tudomány

Bárki elolvashatja a Kennedy-gyilkosság dokumentumait

Heinz-Jürgen Goettert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Heinz-Jürgen Goettert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Több mint 12 ezer dokumentumot tett közzé az amerikai nemzeti levéltár John F. Kennedy elnök 1963-as meggyilkolásával kapcsolatban – írja az IFLScience. A CIA merényletről szóló teljes gyűjteményének ezzel mintegy 97 százaléka már bárki számára elérhető.

A demokrata párti vezető ellen 1963. november 22-én, a texasi Dallasban tett látogatása során hajtottak végre merényletet. A gyilkosság kivizsgálására az új elnök, Lyndon B. Johnson összehívta a Warren-bizottságot, amely végül arra a következtetésre jutott, hogy Lee Harvey Oswald volt a felelős a merényletért, és egyedül cselekedett. Ezután azt is megállapították, hogy az Oswald elleni merényletért felelős Jack Ruby is egyedül cselekedett.

A hivatalos narratíva ellenére azonban a Kennedy-gyilkosság kapcsán rengeteg összeesküvés-elmélet született az évtizedek során.

Ezek közül az egyik legelterjedtebb, hogy Oswald vagy nem volt felelős a merényletért, vagy nem egyedül dolgozott. Sokan azt feltételezik, hogy Oswald, aki magát marxistának vallotta, a Szovjetunió hírhedt titkosszolgálata, a KGB a megbízásából cselekedett. Azonban a CIA által közzétett személyi aktákból semmi nem utal arra, hogy Oswald kapcsolatban állt volna a KGB-vel.

A független szakértők szerint a most nyilvánosságra hozott dokumentumok minden bizonnyal nem tartalmaznak olyan információt, amelyek alapjaiban ingatnák meg a hivatalos narratívát, apró, eddig ismeretlenek történetekre azonban fény derülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik