Tudomány

Elrejtett kincset találtak egy sivatagi barlangban

Egy 15 ezüstérmét rejtő ládára bukkantak a palesztinai Murabbaát-barlangban – írja az IFLScience. A leletek abból az időszakból származnak, amikor Júdea a görög Szeleukida Birodalom megszállása alatt állt. A felfedezés az első régészeti bizonyíték lehet a makkabeus-felkelés kirobbanására.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) csapata májusban találta meg a ládát, az érméket hanuka alatt állítják ki a Hasmoneus Múzeumban. A pénzeket VI. Ptolemaiosz egyiptomi fáraó verette időszámítás előtt 176 és 170 között.

Az utolsó érme 3 évvel korábban készült, mint ahogy a felkelés kitört, a szakértők arra gyanakodnak, hogy a kincset a háború miatt rejtették el.

Dr. Eitan Klein, az IAA munkatársa szerint a pénzek tulajdonosa talán elesett, ezért nem gyűjtötte be az értékeket.

Mint Images / Getty Images Illusztráció.

Nagy Sándor halála után Júdea a Szeleukida Birodalom uralma alá került. Miután IV. Antiokhosz Epiphanész király megpróbálta erőszakkal háttérbe szorítani a zsidó vallást, kirobbant a lázadás. A felkeléshez köthető a hanuka ünnepe.

A makkabeus gerilla-hadviselése végül sikert hozott. Azt nem tudni, hogy a barlangot a lázadók használták-e, évszázadokkal később, Bar Kohba felkelésének idején mindenesetre ismét fontos szerep jutott az üregnek.

A barlang a Vádi Murabbaát folyómedrénél fekszik. A régió Palesztinához tartozik, az itt feltárt leletek körül a jelenlegi politikai helyzet miatt gyakran bontakoznak ki viták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik