Tudomány

Veszélyes betegség leselkedik a kutyákra

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársai a szúnyogok által terjesztett szívférgességet vizsgálják, és arra kérik a kutyatartókat, hogy egy kérdőív kitöltésével segítsék munkájukat. Korábbi kutatások szerint a kutyáknál előforduló szívférgesség főként a kelet- és dél-magyarországi területekre jellemző, azonban a terjedéséről keveset tudunk. A felmérésben való részvétellel jelentősen hozzájárulhatunk a betegség megértéséhez és a potenciális védekezési stratégiák kifejlesztéséhez – derül ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleményéből.

A szívférgesség egy szúnyogok által terjesztett fertőzés miatt kialakuló betegség, amelyet a Dirofilaria immitis féregfaj okoz, és komoly állategészségügyi kockázattal jár. A megbetegedés a világ legtöbb táján előfordul, hazánkban 2007-ben jelentették az első országon belüli, nem külföldről behurcolt fertőzést. A kórokozó azóta stabilan megtelepedett, a fertőzést pedig egyre növekvő számban regisztrálják. A hazai kutyák fertőzöttségi arányát jelenleg nem ismerjük, azonban 2010 előtt 0,7% volt, 2015 és 2018 között viszont 5,5%-ra emelkedett.

Yellow Dog Productions / Getty Images

Gyógyszeres kezeléssel történő megelőzése nem kötelező, pedig jóval egyszerűbb lenne, mint az igen költséges és időigényes utókezelés, illetve a szövődmények kezelése. Az utókezelés számos egyéb veszélyt jelenthet a kutyákra nézve, például májkárosodást, gyomorbántalmakat és trombózist is okozhat. Kezelés nélkül a megbetegedés az állat hosszú, hónapokig tartó szenvedéséhez és pusztulásához vezet. A tünetek sokfélék lehetnek, beleértve a köhögést, étvágytalanságot, légzési nehézséget, ájulást és vér felköhögését vagy orrvérzést. A szúnyogok a szívférges kutyák véréből szerzik a betegséget, amelyet a következő vérszívás alkalmával továbbadnak.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük a betegség elterjedését és magyarországi előfordulását, az ÖK munkatársai arra kérik a kutyatartókat, hogy egy gyors felmérés keretében válaszoljanak néhány kérdésre. Akik korábban már állatorvos segítségével teszteltették kutyájukat szívférgességre, most néhány információ megosztásával sokat segíthetnek. Fontos, hogy ezek az adatok akkor is hasznosíthatók a felmérésben, ha a tesztelt állatok negatív eredményt mutattak, tehát a teszteléskor nem voltak fertőzöttek.

A kérdőív kitöltése 3-5 percet vesz igénybe, és ide kattintva érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik