Tudomány

Fény derült a floridai tengerpart titkára

Twitter / Mike Springer WFTV
Twitter / Mike Springer WFTV

Rejtélyes építmény tűnt fel egy floridai parton néhány napja, miután a lesújtott a Nicole és az Ian hurrikán. A homokból kilógó fa-, és fémszerkezet láttán a helyiek találgatásba kezdtek: volt aki egy régi mólót, mások pedig hajóroncsra gyanakodtak.

A CNET jelentése szerint végül utóbbi csoportnak lett igaza, a kutatók szerint ugyanis valószínűleg egy teherhajó maradványait találhatták meg a Daytona Beach-en, amely az 1800-as évekből származik. A törmelékeket a St. Augustine Lighthouse Archaeological Maritime Program (LAMP) régészei vizsgálták meg.

Chuck Meide, a LAMP régésze szerint a hajó valószínűleg a parttól látótávolságra közlekedett, és világítótornyokat használt a navigációhoz, bár valószínűleg elég nagy volt ahhoz, hogy átkeljen az Atlanti-óceánon is.

A szakértői becslések szerint a roncs nagyjából 24 méter hosszú lehet, további paramétereket azonban egyelőre nem tudni. Érdekesség, hogy a felfedezés után régészek érkeztek a helyszínre, azonban ekkorra a hajót már részben újra betemette a homok, így újra ki kellett azt ásniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik