Tudomány

Betiltják a tigriseket, oroszlánokat Amerikában

THOMAS FREY / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
THOMAS FREY / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Az amerikai szenátus nagy többséggel fogadta el a törvényjavaslatot, amely betiltja nagymacskák tartását az Egyesült Államokban rezervátumokon, egyes egyetemeken minősített állatkerteken kívül. Természetvédők becslése szerint az USA-ban csak tigrisből mintegy 7000 példányt tartanak állatkertekben és magántulajdonban, ami csaknem kétszerese a vadon élő állománynak – írja a BBC.

Az Animal Welfare Instituit (állatjóléti intézet) szerint könyörtelen szaporítói hálózat szakosodott a tigrisekre, a tulajdonosok a nagymacskák simogatásából, a velük való fotózkodásból szerez profitit. Az intézet szerint pedig több ilyen vállalkozás is egyszerűen megöli a kölyökkorból kinőtt nagymacskáit, amelyeket már nem lehet emberek közelébe engedni.

A törvény oroszlánokra, tigrisekre, leopárdokra, hópárducokra, jaguárokra, pumákra és e fajok bármilyen hibridjére vonatkozik. A jelenlegi tulajdonosok még megtarthatják állataikat, de csak úgy, hogy ha azok nem érintkeznek a látogatókkal, illetve regisztrálják őket a hivatalos szerveknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik