Tudomány

Időjárás: itt a legújabb riasztás

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) délben frissítette figyelmeztető előrejelzését és veszélyjelzését. Ónos esőre már sehol nem hívják fel a figyelmet, maradt azonban az erős szél, a hófúvásokkal Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye érintett. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a havazás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés – a részletekről itt tájékozódhat.

Az OMSZ hétfő éjfélig szóló szöveges figyelmeztető előrejelzésében azt írja, hogy vasárnap apközben szórványosan időszakos, gyenge havazás kialakulhat, de megmaradó hóréteg nem várható. Délután, este egy összeáramlási vonal mentén a középső országrészben, valamint a Tiszántúlon egyre többfelé kialakulhatnak hózáporok, amelyből az éjszaka folyamán jellemzően 5 centiméteres hóréteg halmozódhat fel.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Tartós, intenzívebb havazás az északkeleti harmadban lehetséges, itt Borsodban többfelé, Szabolcsban helyenként 5-10 cm-t elérő vagy meghaladó hó is összegyűlhet reggelig. Hétfőn délelőtt az északkeleti megyékben további havazás várható (~lepel-3 cm), majd kora délutánra várhatóan levonul a csapadékzóna.

A Dunántúlon, illetve északkeleten (Észak-Alföld, Zemplén) a legerősebb széllökések kora délutánig még meghaladhatják a 70-75 km/h-t, majd a délután folyamán fokozatosan veszít erejéből a szél. A Dunántúli-középhegységben a szél ma és hétfőn is hordhatja a havat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik