Tudomány

Ingyenes lesz az óvszer a francia fiataloknak

John Slater / Getty Images
John Slater / Getty Images

Januártól ingyenesen juthatnak óvszerhez a fiatalok Franciaországban, melynek révén a kormány azt reméli, jelentősen csökkenhet majd a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) átadása – írja a BBC.

A francia elnök csütörtökön jelentette be az új egészségügyi intézkedést egy, a fiatalok egészségével foglalkozó rendezvényen. Emmanuel Macron kifejtette, 18 és 25 év közötti fiatalok gyógyszertárakban vehetik majd át díjmentesen az óvszereket. Mindez jelentős lépést jelent a nemi betegség visszaszorítása felé, amire szüksége is van az országnak:

2020 és 2021 között ugyanis országos szinten mintegy 30 százalékkal nőtt a nemi úton terjedő fertőzések aránya.

A most bejelentette lépés mellett további intézkedésekre készül a francia kabinet különböző egészségügyi kezdeményezések, és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés javítását célzó programok részeként. Így például a patikákban minden nő számára ingyenessé válik a sürgősségi fogamzásgátlás, valamint a 26 év alattiak számára recept nélkül, térítésmentesen biztosítják majd a nemi úton terjedő fertőzések szűrését, a HIV-en kívül.

A francia kormány már 2018-ban kihirdette, hogy amennyiben gyógyszertárakban vásárolják a kondomokat orvos vagy szülésznő receptje alapján, úgy költségvisszatérítést kaphatnak a magánszemélyek. Ezt követően ez év elején úgy határoztak, hogy minden 26 éves alatti nő számára ingyenessé teszik a fogamzásgátlást. Korábban ez csak a 18 éves vagy az annál is fiatalabb lányok esetében alkalmazták. A bővítés hárommillió nőt érintett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik