Tudomány

A CIA gyilkoltatta meg John Lennont?

Vagn Hansen / Ritzau Scanpix / AFP
Vagn Hansen / Ritzau Scanpix / AFP

Amikor John Lennon és felesége, Yoko Ono 1980. december 8-án délután öt körül kilépett házuk kapuján, Mark David Chapman már ott várakozott. Lennon legújabb lemezét szorongatta a kezében, de amint meglátta a zenészt, szinte kővé dermedt. A mellette álló fotós egy jó kép reményében Lennon orra elé tolta a csaknem megbénult Chapmant: a zenész dedikálta a lemezborítót és távozott. A házaspár késő este tért vissza, Chapman ekkorra már felszívta magát. Öt lövést adott le, az első golyó nem, de a másik négy a hátán és a bal vállán eltalálta Lennont, aki a kórházban belehalt sérüléseibe – írja a Múlt-kor.hu.

Vagn Hansen / Ritzau Scanpix / AFP

Egyesek úgy vélték, hogy a lelkileg instabil, és az öngyilkosság gondolatát fontolgató Chapman kiváló alanya lett a CIA által még az 1950-es években elindított tudatmódosító kísérleteknek, amelyek számos, az Egyesült Államokban elkövetett politikai gyilkossággal hozhatók kapcsolatba.

Miért akarhatta a CIA Lennon halálát? A zenész kisebbik fia, Sean Lennon egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a rendkívüli karizmával rendelkező édesapja szálka volt az amerikai kormányzat szemében, mert számtalanszor fellépett a vietnámi háború, a rasszizmus és az elnyomás ellen, és zenéivel százezreket tudott megmozgatni egy-egy fontos ügy mellett.

Tény, hogy a kormányzat Lennon kiutasításán is dolgozott, de ezen logika mentén más szókimondó előadók, így például Bob Dylan, vagy a rendszert élesen bíráló Dead Kennedys tagjai is veszélyben érezhették volna életüket – a teljes igazságot talán soha nem tudjuk meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik