Tudomány

100 millió éves zsiráfnyakú vízi dinóra bukkantak

Queensland Museum
Queensland Museum

Száz millió éves tengeri hüllő csontvázaira bukkantak amatőr paleontológusok – írja a CNN. A 6 méteres, hosszú nyakú, és relatíve fiatal plezioszaurusz maradványait augusztusban találta meg a három fős csapat egy ausztráliai marhatelepen, Queensland nyugati részén.

A kutatók hatalmas áttörésnek tartják a felfedezést, amely sokat segíthet a későbbi kréta kori tanulmányok elkészítésében. Espen Knutsen, a Queenslandi Múzeum paleontológiai vezetője egészen addig ment, hogy a felfedezést a Rosett-i kőhöz hasonlította. Az 1799-ben felfedezett egyiptomi gránittömb azért is ilyen jelentős, mert rengeteget segített a szakembereknek a hieroglifák megfejtésében.

A felfedezés azért is jelentős, mert korábban sosem találták még meg együtt ezen dinoszauruszfaj testét és a fejét.

Ennek oka, hogy a plezioszaurusz testének kétharmada a nyaka és a feje volt, amelyek a halál után gyakran elválasztódtak a testtől. Mindez úgy történt, hogy a bomló test felduzzadt a gázoktól, amitől a víz felszínére emelkedett, itt pedig lecsaptak rá a ragadozók, és széthordták a zsákmányt.

Mivel a mostani lelet a szakértők szerint egy relatíve fiatal példány lehetett, a későbbi kutatások arra is fényt deríthetnek, hogyan változott a faj testalkata fiatalkoruktól a felnőttkorig. A 8-10 méteresre is megnőni képes plezioszaurusz egyébként az Eromanga-tengerben élt, amely Ausztrália belsejében volt megtalálható mintegy 150 millió évvel ezelőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik