Tudomány

202 millió éves lelet került elő egy raktárból

Egy kis méretű hüllő fosszíliája került elő egy angliai múzeumi raktár egyik szekrényből – írja a The Guardian. A több mint fél évszázada eltűnt lelet segíthet jobban megérteni a gyíkok és kígyók evolúcióját.

A maradványt az 1950-es években tárta fel Pamela L Robinson kövületvadász Tortworth közelében.

A leletet tévesen címkézték fel, illetve rossz helyen tárolták a londoni Természettudományi Múzeumban, és csak a közelmúltban találták meg ismét.

A legújabb technológia révén Michael Benton, a Bristoli Egyetem munkatársa és kollégái új részleteket deríthettek ki a fosszíliáról.

David Whiteside, Sophie Chambi-Trowell, Mike Benton and Natural History Museum UK

A nagyjából 25 centiméter hosszú, borotvaéles fogakkal bíró gyík 202 millió éve élt, és a Cryptovaranoides microlanius tudományos nevet kapta. Az állat a pikkelyes hüllők közé tartozott, ezen csoport tagjai a gyíkok és a kígyók is, a fajnak több olyan egyedisége volt, amely a modern gyíkokra jellemző. Benton szerint az állat a lábatlangyík-alakúak csoportjának tagja volt, mai rokonai közé tartozik a komodói varánusz.

A kutatók szerint a lelet alapján a pikkelyes hüllők a véltnél legalább 34 millió évvel korábban jelentek meg. A kígyók és gyíkok evolúciója az emlősök, madarak és krokodilok fejlődéséhez képest kevésbé ismert, a felfedezés ezért különösen érdekes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik