Tudomány koronavírus

Megváltoztatta a tinédzserek agyát a pandémia

Egy új tanulmány alapján a koronavírus-járvány alatti bezártság felgyorsította a tinédzserek agyának öregedését – írja a ScienceAlert. Hasonló hatást eddig erőszak, elhanyagolás és családi zavarok után figyeltek meg.

Az eredmények azt mutatják, hogy a pandémia felgyorsította a kamaszkori agyi átrendeződés folyamatát, amely a kéreg elvékonyodásával, valamint a hippokampusz és az agy amigdala egyes részeinek növekedésével jár. „Globális vizsgálatokból már tudjuk, hogy a világjárvány negatívan befolyásolta a fiatalok mentális egészségét, de nem tudtuk, hogy fizikailag mit tesz az agyukkal, már ha tesz egyáltalán valamit” – mondta Ian Gotlib, a Stanford Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

Justin Paget / Getty Images

A kutatók 81 gyermek MRI-felvételeit elemezték, a képek a járvány előtt, 2016 novembere és 2019 novembere között készültek. Az adatokat 82 olyan gyermek információival vetették össze, akiknek agyát a pandémia során, 2020 októbere és 2022 márciusa között örökítették meg MRI-vel. Ekkora a korlátozásokat már feloldották az érintett régióban, Kaliforniában.

A szakértők arra jutottak, hogy a bezártság mintha felgyorsította volna a gyerekeknél az agy öregedését: kevesebb mint egy év alatt nagyjából háromévnyi átrendeződés zajlott.

A korlátozások utáni csoportnál a mentális egészség is rosszabb volt, igaz, nem egyértelmű, hogy ehhez köze volt-e az agy öregedésének. Azt sem tudni, hogy az elváltozások tartósak-e, illetve hogy milyen hosszabb távú következményekkel járnak.

A kutatók azt tervezik, hogy folytatják az érintettek megfigyelését, hogy jobban megértsék a folyamatot. Úgy tűnik, a pandémia idején élő gyermekek agya más lehet, mint a korábbiaké.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik