Tudomány

Éveket veszíthet az, aki vidéken születik

Getty Images / Image Source
Getty Images / Image Source

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá – írja az MTI az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatalának keddi jelentése alapján.

A szervezet szerint csak Európában a népesség majdnem fele – 394 millió ember – szorulna egészségügyi rehabilitációs kezelésre az állapota miatt. Mivel azonban a rászorulók többsége nem jut hozzá a rehabilitációs szolgáltatásokhoz, becslések szerint 49 millió évnyi egészséges élet vész el.

A rászorulók ellátását nagyban korlátozza a rehabilitációs szakemberek hiánya is.

A jelentés szerint a közepes bevételű országokban tizenkétszer kevesebb fizikoterapeuta, 141-szer kevesebb mozgásterapeuta és hatszor kevesebb protézissel és ortopéd problémákkal foglalkozó szakember van, mint a gazdag országokban. A leggyakoribb rehabilitációt igénylő egészségügyi problémák listáján helyet kapott a derékfájás, a különböző törések, a hallás- és látásromlás, valamint a stroke és a demencia is.

A jelentés hangsúlyozta, hogy a rehabilitációnak az egészségügyi alapellátásban kell elérhetőnek lennie, ahol a legtöbb krónikus betegséget kezelik, de fontos, hogy az iskolákban, és akár otthon is hozzá lehessen jutni.

Natasha Azzopardi-Muscat, a WHO európai irodájának országos egészségügyi politikákért és rendszerekért felelős igazgatója rámutatott, a régió több országában nem megfelelő a nagyvárosokon kívüli, vidéki területeken lévő ellátás. Ennek oka, hogy a legtöbb egészségügyi rendszerben a rehabilitációt nem integrálták teljes mértékben vagy hatékonyan az egészségügyi alapellátásba. Ezen változtatni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik