Tudomány

Elfogták a keselyűt megölő magyar vadászokat

Philippe Clément / BELGA MAG / Belga via AFP
Philippe Clément / BELGA MAG / Belga via AFP

Tavaly áprilisban nagy sajtóvisszhangot váltott ki annak a barátkeselyűnek a lelövése, amely 1932 óta mindössze a faj harmadik bizonyítottan előforduló példánya volt hazánkban. A bolgár Green Balkans természetvédelmi szervezet kollégái riasztották a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egységét, mert egy nyomkövetővel jelölt barátkeselyűvel a jelek alapján valami történhetett – áll az MME közleményében.

Az „Ichera” névre keresztelt, repatriált barátkeselyű Szerbián és Románián keresztül érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol három nappal a megérkezése után a GPS jeladó jelei furcsa módon folyamatosan a Tisza partjáról érkeztek. Az MME kutyás egysége és a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata néhány órán belül a megadott koordinátákhoz sietett, ahol a Carlo nevű belga juhászkutya segítségével sikerült megtalálni a jeladót, amit már eltávolítottak a madár hátáról. Ezt követően a nyomkövető korábbi adatait elemezve kiderült, hogy a Tisza partjától légvonalban több mint 10 kilométerre Szabolcsbáka település határában a Durbák Farm Vadásztársaság területén történt valami a madárral.

A keresőkutyák segítségével sikerült megtalálni a madárból származó sérült tollakat valamint nagyobb mennyiségű vérnyomot is: a helyszínen tapasztaltak a keselyű lelövésére utaltak, így a szakemberek riasztották a rendőrséget. A rendőrségi helyszínelést követően a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át az ügyet, a nyomozás pedig a napokban sikeresen zárult, és az ügyészség vádat emelt a gyanúsítottak ellen.

A nyomozás során más ragadozó madarak ellen elkövetett bűncselekményekre is fény derült: az elkövetők legalább négy egerészölyvet csapdáztak és pusztítottak el egy fácán- és tőkés réce nevelő telep közelében. Az ügyészség, mivel több védett és egy fokozottan védett faj elpusztításáról volt szó, természetkárosítás miatt emelt vádat: a négy elkövető közül a kisvárdai vendégvadászt egyrendbeli, míg a többi vádlottat többrendbeli természetkárosítással vádolják.

A barátkeselyű (Aegypius monachus) egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, amelyek az elmúlt két évszázadban több országból – így hazánkból is – kipusztultak az illegális pusztítás (mérgezés és lelövés), valamint a természetes élőhelyek és táplálékforrások csökkenése következtében. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik