Tudomány

190 éves lett Jonathan, a világ legöregebb teknőse

190. születésnapja után Jonathant ismerte el a Guinness Rekordok Könyve az írott történelem legidősebb ismert teknősének – írja az IFLScience. Fotók alapján megállapítható, hogy a példány legkésőbb 1832-ben kelt ki, de csak idén novemberben kapott születési dátumot.

Jonathan hivatalosan 1832. december 4-én jött világra.

Napját három napon át ünnepelték Nigel Phillips kormányzó rezidenciájában az Atlanti-óceán déli részén fekvő, az Egyesült Királyság tengeren túli területének számító Szent Ilona-szigeten.

GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images

Az egyed egy Seychelle-szigeteki óriásteknős. Az eddigi rekorder egy Tu’i Malila nevű sugarasteknős volt, amely 188 évesen, 1965-ben pusztult el.

Jonathan pontos születésének dátuma nem ismert, egy olyan fénykép alapján következtették ki, amely akkor készült, amikor 1882-ben a Seychelle-szigetekről a Szent Ilona-szigetre érkezett. Ekkor már teljesen kifejlettnek, tehát legalább 50 évesnek tűnt.

Az állat élete során 39 elnök vezette az Egyesült Államokat, az emberiség pedig számos konfliktust, köztük két világháborút vívott meg. Az idő már kezd meglátszódni az öreg teknősön, a látását és a szaglását például már elvesztette, igaz, az étvágyával továbbra sincs probléma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik