Tudomány

Lehet fehér az idei karácsony?

NurPhoto / Getty Image
NurPhoto / Getty Image

Bár még vagy egy hónap van karácsonyig, de két időjárási forgatókönyv nagyobb eséllyel valósulhat meg – írja az Időkép.hu. A legtöbb modell egyetért abban, hogy az Európa északi-északnyugati része fölött megerősödő magasnyomás tartósan fennállhat, sőt jövő hét második felében hirtelen sztratoszférikus melegedés is bekövetkezhet, amely tovább erősítheti ezt a hatást.

Tavaszias idő

Az egyik verzió, hogy a szóbanforgó magasnyomású zóna nem terjeszkedik kellőképpen az alacsonyabb földrajzi szélességek fölé, így a nyugat, délnyugat felől érkező ciklonok jobban behatolhatnak Európa nyugati, délnyugati része, elsősorban az Ibériai-félsziget fölé. Ezek előoldalán tartós délnyugati áramlással nem csak nedves, de enyhe légtömegek is érkezhetnek térségünk fölé.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, az említett keveredési zóna inkább tőlünk nyugatra alakulhat ki, hozzánk enyhe, kora tavaszias idő jöhet.

Vastagabb hótakaró

A másik lehetőség szerint a jövő hét második felében valószínűsíthető hirtelen sztratoszférikus melegedés tovább erősítheti az Európa északi, északnyugati része fölött tanyázó anticiklont, amely aztán kellő méretet ölthet ahhoz, hogy előbb egy keveredési zónába, majd fokozatosan ennek a hideg oldalára kerüljünk.

Ebben az esetben gyakran vonulhatnak majd át fölöttünk mediterrán ciklonok, melyek az idő előrehaladtával egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadékot, azaz havazást hozhatnak a Kárpát-medencébe. Nem elhanyagolható az esélye akár vastagabb hótakaró kialakulásának sem, ha kellően hosszú életűnek bizonyul ez az időjárási helyzet, akár az ünnepek idején is igazi télben lehet részünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik