Tudomány

Bolygó méretű cunami tombolhatott a Marson

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / MGA via AFP
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / MGA via AFP

Az utóbbi években, többek között a Perseverance landolásával jelentős előrelépés történt a Mars tanulmányozásában. Azonban a modern marsjáró előtt 45 évvel már landolt amerikai szonda a vörös bolygó felszínén: 1976-tól 1982-ig gyűjtötte az adatokat a Viking-1 elnevezésű eszköz. Ennek összes adatát a mai napig sem sikerült feldolgozni, most azonban hatalmas felfedezésre bukkantak a tudósok – írja a Gizmodo.

A Scientific Reports tudományos lapban közölt tanulmány szerint a szakemberek bizonyítékot találtak arra, hogy egy hatalmas aszteroida csapódott be az égitest északi részén, egy 109,4 kilométer széles krátert hagyva maga után.

A Pohl kráter vélhetően 3,4 milliárd éves lehet, vagyis nem sokkal azután keletkezhetett, hogy az élet első jelei megjelentek a Földön. A becsapódás olyan erővel bírt, hogy a tengerfenéken lévő anyagot is elmozdította, és azt magával vitte a szökőár, teszi hozzá a hvg.

Az évmilliárdokkal ezelőtti becsapódást követően a tudósok szerint egy óriási cunami is végig söpört a bolygón. Alexis Rodriguez, az amerikai Bolygótudományi Intézet tudósa közölte, a szimulációk azt mutatják, hogy a szökőár hatalmas volt, kezdetben nagyjából 250 méter magas lehetett.

Jelenlegi tudásuk szerint az aszteroida 2,5–9,6 kilométer átmérőjű lehetett, annak becsapódása pedig 500 ezer és 13 millió megatonna közötti TNT robbanásával volt egyenértékű. Ehhez képest a világ legnagyobb atombombája, a Cár a kísérleti robbantások alapján 57 megatonnás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik