Tudomány

Szörnyeteg uralta Amerika ősi tavait

Egy friss tanulmány alapján csúcsragadozó lehetett az az ősi állat, amely a karbon földtörténeti időszak elején, mintegy 328 millió éve élt a mai amerikai Közép-Nyugat területének tavaiban – írja a Live Science. Az 1,8-2 méter hosszúra megnövő faj uralhatta ökoszisztémáját.

A korai négylábú a Whatcheeria deltae tudományos nevet kapta az iowai What Cheer után, ahol több kövülete is előkerült. A korszakban a térséget dús növényzet és tavak borították.

A ragadozó úgy nézett ki, mint egy hatalmas, fogas szalamandra.

Ben Otoo, a Field Múzeum és a Chicagói Egyetem PhD-hallgatója és a csapat tagja szerint a Whatcheeria deltae a legnagyobb állat volt környezetében, azt fogyasztott el, amit csak akart.

Richard T. Nowitz / Getty Images Illusztráció.

Otoo a Field Múzeum 375 leletét vizsgálta, ezek között akadtak töredékek és szinte teljes csontvázak is. A szakértő a faj végtagcsontjait elemezve felismerte, hogy azok nagyon különböző méretűek, és eltérő életkorú példányoktól származnak. Ez lehetőséget teremtett a faj egyedfejlődésének felmérésére.

A Whatcheeriidae család a modern hüllők, kétéltűek és emlősök rokona volt, de utóbbiaktól eltérő evolúciós ághoz tartozott. A korai négylábúak növekedéséről viszonylag keveset tudnak a kutatók.

A csontok azt mutatták, hogy a Whatcheeria deltae először gyorsan fejlődött, majd a növekedés lelassult, stabil ütemet véve fel. A példányok ivarérettségükhöz közeledve nagyjából 1 méter hosszúak lehetnek. A felfedezés meglepő, a szakértők eddig azt hitték, hogy ez a növekedési minta a szárazföldi életmódhoz kapcsolódik, és az emlősökre, madarakra és hüllőkre jellemző, amelyeknek anyagcseréje gyorsabb, mint amilyen a korai négylábúaké volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik