Tudomány

Ősi kincsekre bukkantak Norvégiában

Mike Raabe / Gety Images
Mike Raabe / Gety Images

Számos viking kori kincset találtak a norvég Stjørdal településen – írja a Heritage Daily. A tárgyakat Pawel Bednarski fedezte fel, aki fémdetektorral pásztázta a területet: először csak egy kis gyűrűt talált, amelynek nem tulajdonított nagy jelenséget, ám az apró ékszer megannyi ezüst ereklyéhez vezette el, köztük érmékhez, karperecekhez, gyűrűkhöz.

Mivel a tárgyakat agyagos föld borította, nem nagyon lehetett látni, hogyan is néznek ki, csak akkor  jöttem rá mennyire érdekes dolgokat találtam, miután otthon megtisztítottam őket.

– nyilatkozta Bednarski.

A férfi elküldte a kincseket Trøndelag megye régészeinek, akik megerősítették, hogy a tárgyak a viking korból származnak.

A fémdetektorok használata törvényes Norvégiában, de a norvég kulturális örökség törvény értelmében minden felfedezést be kell jelenteni, a középkori vagy annál régebbi leletek pedig automatikusan állami tulajdonba kerülnek. Bednarski összesen 46 tárgyat ásott ki, amelyek között voltak pénzérmék, nyakláncok, karkötők és láncok is.

Birgit Maixner, a Norvég Tudományos Műszaki Egyetem múzeumának régésze elmondta, akkoriban ezt a fajta ezüstöt fizetőeszközként használták. Szerinte a tárgyakat a tulajdonosa azért áshatta el, hogy félretegye őket későbbre, de valamilyen okból kifolyólag nem tudott visszatérni a helyszínre, hogy előássa őket, így azok egész idáig ott maradtak, ahol hagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik