Tudomány

Több ezer éves tárgyra bukkantak egy iskolai kiránduláson

Egy több mint 3000 éves, szkarabeuszt formázó pecsétnyomót találtak Izrael középső részén, Tel-Aviv szomszédságában – írja az MTI a Maárívre hivatkozva.

A leletet egy iskolai kiránduláson fedezték fel.

Az azori Rabin Középiskolájában már harmadik éve tartanak túrákat a nyolcadikosoknak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakembereivel, hogy megismertessék a város lakóit helyi örökségükkel.

eclipse_images / Getty Images

„Sétáltunk a terepen. Először egy homokba dobott játéknak tűnt. De egy belső hang azt súgta, hogy vegyem fel, és fordítsam meg. És rácsodálkoztam: ez egy szkarabeusz, igazán tiszta metszettel, minden régészetrajongó álma. A tanulók nagyon fellelkesedtek” – mondta a leletet felfedező, a gyerekeket vezető Gilad Stern, a IAA oktatási központjának munkatársa.

„A szkarabeusz pecsétek ganajtúró bogarat formáznak. Az ókori egyiptomiak a teremtés és az újjászületés megtestesülését látták a magánál kétszer nagyobb trágyagolyót görgető kis bogárban – hasonlóan a Teremtő Isten cselekedetéhez” – mesélte a lapnak Amir Golani az IAA bronzkor-szakértője. A kutató szerint a szkarabeuszt hitelesítéshez használták pecsétként, a hatalom és a státusz szimbóluma volt. „Néha láncba vagy gyűrűbe helyezték a kékeszöld bevonatú cseréptárgyat. Talán kiesett egy tekintélyes ember kezéből, vagy szándékosan temették el a földbe más tárgyakkal együtt, és több ezer év után  felszínre került” – tette hozzá.

A pecsét valószínűleg egy helyi uralkodó legitimációjának jelenetét ábrázolja. Alsó, lapos részén egy széken ülő alak, előtte pedig egy álló alak látható, aki  karját az ülő feje fölé emeli. Az álló alak megnyúlt feje az egyiptomi fáraó koronáját jelezheti: talán a fáraó nevében éppen egy helyi kánaáni uralkodót ruház fel hatalommal.

A késő bronzkorban, az időszámítás előtti 2. évezredben Izrael földjén a helyi kánaáni uralkodók egyiptomi politikai és kulturális uralom alatt éltek, amely ellen olykor fellázadtak. A szkarabeusz jellegzetes egyiptomi jelkép, de Egyiptom határain kívül is elterjedt ebben a korban. Izraelben több száz, a szimbólummal díszített tárgy került elő, főleg sírokból. Többet Egyiptomból hoztak, sokat viszont egyiptomi hatásra Izraelben készítettek helyi művészek. Az Azorban frissen megtalált darab a szakemberek szerint szintén helyi kézműves munkája lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik