Tudomány

Rejtélyes módon, egyszerre omlottak össze az ősi civilizációk

Az időszámítás előtti 13-12. században valami különös zajlott: sorra buktak el a korai, nagy civilizációk – írja az IFLScience. A Kelet-Mediterráneum, Észak-Afrika és a Közel-Kelet egykor pompás városai elhagyatottá váltak, az írásrendszerek eltűntek, háborúk robbantak ki, és a kultúra hanyatlott. Bár a késő bronzkor az emberiség egyik első lépése volt a globalizáció felé, a virágzó időszak csúfos véget ért.

A kutatók régóta vitatkoznak arról, hogy mi állhatott a jelenség hátterében.

Ahogy a korszak nevéből sejthető, a periódust a bronzművesség dominálta. Az anyag erősebb volt az időszakban ismert egyéb fémeknél, és elősegítette a civilizációk felemelkedését: nagy városok születtek, komplex társadalmak alakultak ki, és az írás is terjedni kezdett. A bronzkor nagy civilizációi közé tartozott a mezopotámiai Középasszír Birodalom és Babilónia, az egyiptomi Újbirodalom, a görögországi Mükéné, illetve a krétai Minósz. Az ősi államok a Földközi-tenger térségében helyezkedtek el, és bonyolult kereskedelmi rendszert építettek ki.

Időszámítás előtt 1177-ben azonban elindult a hanyatlás. A folyamatra az évek során több magyarázat is született, az egyik szerint egy korai népvándorlás, a portyázó tengeri népek érkezése okozta az összeomlást. A csoport meglehetősen titokzatos, az viszont biztos, hogy komoly pusztítást okoztak a régióban.

Posnov / Getty Images

Sok szakértő úgy gondolja, hogy bár a tengeri népek meggyengíthették a Mediterráneumot, önmagukban nem idézhettek volna elő ilyen hanyatlást. Elképzelhető, hogy a bukást azt is elősegítette, hogy az érintett civilizációk politikai struktúrája nem volt megfelelő, eleve belülről bomlottak. Ezen felül a vas megjelenésének, valamint a harcászat átalakulásának is lehet szerepe. Korábbi vizsgálatok egy, a periódusban zajló éghajlati átalakulást is kimutattak, a csapadékmennyiség csökkenése pedig alapjaiban rázhatta meg a mezőgazdaságból élő társadalmakat.

A kutatók többsége ma azon az állásponton van, hogy a késő bronzkori összeomlás egy komplex jelenség volt. Az ősi államok hanyatlásának legfőbb tanulsága ma az lehet, hogy hiába tűnik egy civilizáció virágzónak, bármikor elbukhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik