Tudomány

Életet menthet a növényi alapú étrend

Egy friss tanulmány alapján a növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiaknál a bélrákkockázot – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A majdnem 80 ezer amerikai férfi bevonásával készült vizsgálat szerint a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag diétát fogyasztó alanyoknál csökkenhet a veszély azokhoz a férfiakhoz képest, akik ezekből a növényekből a legkevesebbet esznek.

A kutatásban résztvevő 93 ezer nő esetében ezt az összefüggést nem állapították meg.

A kapcsolat nyilvánvalóbb a férfiaknál, akiknél amúgy is magasabb a bélrák kockázata.

A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül, a férfiaknál életük során 23-ból, a nőknél 25-ből egynél fordul elő.

Kinga Krzeminska / Getty Images

Korábbi elemzések ugyan azt mutatták, hogy a növényi alapú étrendnek lehet szerepe a vastagbélrák megelőzésében, a hatás azonban nem volt egyértelmű. A friss eredmények megerősítik, hogy a diéta igenis számíthat.

A résztvevőktől azt kérdezték, milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztanak bizonyos ételeket és italokat egy több mint 180 tételből álló lista alapján. Az ételeket egészséges növényi (teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, növényi olajok, hüvelyesek, tea, kávé), kevésbé egészséges növényi (finomított gabonafélék, gyümölcslevek, burgonyafélék, hozzáadott cukor) és állati eredetű (állati zsír, tejtermék, tojás, hal- és tengeri állat, hús) élelmiszercsoportokba sorolták. A férfi résztvevők átlagéletkora hatvan, a nőké 59 év volt.

A kutatók úgy vélik, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben lévő antioxidánsok a krónikus gyulladások ellen hatnak. Ezek elnyomásával mérsékelhetik a daganat kialakulásának esélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik