Tudomány

Ausztrália hagyja elveszni a Nagy-korallzátonyt

A Nagy-korallzátony veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítását javasolja az állapotát felmérő, ENSZ által támogatott misszió – írja az MTI.

A szakértők a hétfőn közzétett jelentésben arra figyelmeztetnek: gyors és hatékony klímavédelmi intézkedések nélkül a világ legnagyobb korallzátonya veszélyben van.

Az UNESCO és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tisztviselői márciusban tíznapos látogatást tettek a Nagy-korallzátonynál, hogy felmérjék helyzetét. Az Ausztrália északkeleti partvidékénnél fekvő zátony 1981 óta szerepel a világörökségi listán.

Felix Martinez / Getty Images

A jelentés szerzői szerint Ausztrália szövetségi kormányának és Queensland regionális hatóságainak a nemzetközi erőfeszítésekkel összhangban jelentősebb kibocsátás-csökkentési célokat kellene elfogadniuk. Megállapították, hogy a tömeges korallfehéredés megállítására és a zátony vizének tisztántartására tett közelmúltbeli erőfeszítések nem voltak elég gyorsak és hatékonyak.

Az ausztrál szövetségi illetékesek és a regionális hatóságok visszajelzéseit is megvizsgálják, mielőtt az UNESCO hivatalos javaslatot tenne a Világörökségi Bizottságnak a veszélyeztetett státuszba sorolásról. A friss ajánlás alapján komolyabb pénzügyi forrásokat kell szánni a vízminőség javítására és a terület pusztulásának megállítására.

Az UNESCO tudományos tanácsadói már tavaly javasolták, hogy a Nagy-korallzátony kerüljön fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Az ausztrál kormánynak azonban sikerült elérnie, hogy elhalasszák a lépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik