Tudomány

Éppen elkerül minket az orosz tél

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A szombati mediterrán ciklon nyomában még hétfőn is az eddigieknél hűvösebb levegő áramlik térségünkbe, Magyarország északkeleti tájain még késő délelőtt is alig 1-2 fokot mutattak a hőmérők. Ezzel viszont túl is jutunk a mélyponton, az előttünk álló napok szürkék, párásak és többnyire felhősek lesznek, de a komoly lehűlés elkerüli hazánkat.

A szibériai eredetű hideg, fagyos légtömegek tőlünk északra húzódnak Európa fölé, meghozva a tél valódi első hullámát

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. A részletekért érdemes tágabb kitekintéssel kezdeni.

Bedurrantott az orosz tél

Szibéria térségében egy kiterjedt anticiklon uralja a légkört, a nyomában hideg levegő áramlik délnyugati irányba, Oroszország északnyugati területein, a Baltikumban és Lengyelországban sokkal hűvösebb van az ilyenkor szokásosnál. A javát persze az oroszok kapják, a szakember szavaival:

bedurrantott az orosz tél, Moszkvában -20, -25 fok körül alakulnak a napi középhőmérsékletek.

Európa középső és nyugati tájait egyelőre gyenge nyugati áramlás védi: egy Atlanti-óceáni ciklon „ellent tart” az északkeleti hideg légrétegeknek. De már nem sokáig, a hét második felében kontinensünk északi részét, keletről egészen a Brit-szigetekig elárasztja a tél első hulláma.

Győz az enyhülés

Ami hazánkat illeti, hőmérsékleti szempontból sokkal kellemesebb, átmeneti állapot lesz jellemző. A hűvös, fagypont körüli (-4 és +4 fokos határokkal) éjszakákat 2-8, 3-9 fokos nappali csúcsok követik. Fűtés szempontjából biztosan kedvezőbb, mint tőlünk északra, de „érzetre” már túlzás lenne kellemről beszélni:

általában felhős, párás, szürke időre készülhetünk egész héten, kivételt jobbára az északkeleti tájak képeznek majd.

Szerda-csütörtök magasságában egy gyenge mediterrán ciklon érkezik hazánkba, ez tudja fenti értékekre „tompítani” a szibériai hideget. A ciklon gyenge csapadékot is szállít az ország déli részére, ebből a Mecsekben és legfeljebb a Bakonyban lehet átmenetileg havazás.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint szombaton komoly ciklon kialakulása várható az Ibériai-félszigettől nyugatra. Ez a légköri képződmény visszaszorítja az északkeleti áramlást, és egyre enyhébb időt hoz Nyugat-, majd Közép-Európára is a jövő hét elejétől. Az idő csapadékosabbra, de enyhébbre fordul, és a jelenlegi modellek szerint december közepéig marad az enyhébb időjárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik