Tudomány

Pókcsípés miatt támadhat magára a szervezet

Egy friss tanulmányban a szakértők két különös pókcsípéses esetet mutatnak be – írja a Live Science. Az érintetteket egy-egy barna remetepók (Loxosceles reclusa) csípte meg, a faj az Egyesült Államok középső, keleti és déli régióiban honos.

A két személynél a marás következtében egy igen ritka állapot alakult ki, a páciensek immunrendszere elkezdte elpusztítani a vörösvértesteket.

Az első eset egy 30 éves férfihoz köthető, aki hányinger, hányás, izomfájdalmak és a bal vállán lévő elváltozás miatt fordult orvoshoz. A második beteg egy 28 éves nő, aki súlyos derékfájást tapasztalt.

Mindkét páciensen furcsa kinézetű sérüléseket találtak. A férfi esetében a vállon lévő elváltozás kicsi és szabálytalan alakú , oldala fekete és rücskös volt, míg a nő hátán egy nagyobb, céltáblára emlékeztető formát figyeltek meg. Mindkét elváltozás fájdalmas volt érintésre.

stphillips / Getty Images

Az orvosok észrevették, hogy mindkét beteg szeme besárgult. Ennek hátterében a vörösvértestek bomlásával felszabaduló bilirubin áll. A vértesztekből aztán kiderült, a férfi és a nő is autoimmun hemolitikus anémiában szenved, a betegség következtében a szervezet elpusztítja a vörösvértesteket.

A rendellenességet a barna remetepók csípése képes kialakítani. Bár maga a marás sokszor fájdalommentes, utóbb viszkető, fájó kiütés jelentkezhet, amely még fájdalmasabb hólyaggá alakulhat. Akár nekrózis, azaz szövetelhalás, illetve égési var is jelentkezhet. A csípést az orvosoknak nem egyszerű kimutatniuk.

A tanulmányban bemutatott páciensek immunrendszerét kortikoszteroidokkal kezelték. Emellett vérátömlesztést is kaptak. A férfi felépülése komplikációmentes volt, a nőé viszont a csípéshez nem kapcsolódó okok miatt nehezebb. Bizonyos esetekben a kezelés ennél sokkan bonyolultabb, és akár súlyos mellékhatásokkal is járhat.

A barna remetepók egyébként meglehetősen ritkán mar, csípése pedig az esetek 90 százalékában nem jár komolyabb következményekkel.

Ajánlott videó