Artur Debat / Getty Images
Tudomány

Tíz évig nem láthatjuk ilyen szépnek a Marsot

Az elkövetkezendő tíz évben most decemberben lesz a legfényesebb és a legnagyobb a Mars.

A vörös bolygó december 1-jén ér földközelbe, majd december 8-án kerül szembenállásba a Nappal az égbolton – szabad szemmel nézve csak a Jupiter látszik majd nála fényesebbnek.Mivel az égitest a Nappal való szembenállása környékén kerül földközelségbe, ilyenkor látszik a legfényesebbnek, távcsőben a legnagyobb átmérőjűnek, ilyenkor lehet a legjobban megfigyelni – idézi az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményét. A Mars december 8-án, amikor szembenállásba kerül a Nappal,

a Bika csillagkép szarvai közt, magasan a fejünk felett figyelhető majd meg, a csillagoknál is fényesebben tündöklő vörös fénypontként.

A szembenállás vagy oppozíció idején az égitestek a Napot a Földdel összekötő képzeletbeli vonal mentén, a Nappal átellenes oldalon helyezkednek el, vagyis a Mars az égen „szembenáll a Nappal”. A Mars oppozíciói csillagászati léptékkel mérve viszonylag gyakoriak, 26 havonként következnek be, azonban nem minden oppozíció egyforma. A Mars a többi bolygóhoz képest is elnyúlt, elliptikus pályán kering a Nap körül, ebből következően a különböző oppozíciók alkalmával más és más távolságba kerül a Földtől. A vörös bolygó megfigyelhetősége 15-17 évente a legkedvezőbb, ezeket nevezzük nagy oppozícióknak.

Az elmúlt 60 ezer év során 2003-ban voltunk a legközelebb a Marshoz, a legutóbbi nagy oppozíció pedig 2018-ban volt. Legközelebb pedig több mint 10 év múlva, 2033 júliusában látszik majd ilyen fényesnek és kiterjedt átmérőjűnek, mint most.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!