Joël SAGET / AFP
Tudomány

Mozgássérült férfiből lett űrhajós

Egy mozgáskorlátozott brit férfit is beválogattak az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajós kiképzésére, így ő lehet a világ első mozgássérült asztronautája – írja a BBC. A 41 éves John McFall tinédzserként vesztette el jobb lábát egy motor balesetben, de ez nem állította meg egy sikeres sportkarrier felépítésében, a 2008-as paralimpián 100 méteres síkfutás bronzérmet szerzett.

A férfi elmondta a BBC-nek, korábban nem vágyott arra, hogy űrhajós legyen, de amikor értesült a lehetőségről úgy érezte, muszáj jelentkeznie.

Amikor megláttam, hogy az ESA mozgássérült emberek jelentkezését várja nagyon lelkes lettem, késztetést éreztem arra, hogy jelentkezzem

– idézte fel McFall.

McFall űrutazása még nem garantált, elsősorban egy megvalósíthatósági tanulmányban fog részt venni, amely során azt vizsgálják, milyen feltételek mellett lehet kivitelezni mozgáskorlátozott emberek űrbe juttatását. A kísérletek segítségével az űrügynökség megszeretné állapítani, hogy a legénység többi tagjára nézve semmilyen veszéllyel nem jár egy mozgássérült csapattag, illetve felmérnék, milyen módosításokra lenne szükség az űrjárműveken.

Ajánlott videó