Tudomány

Emberként neveltek egy csimpánzt

MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Évtizedek óta zajlik a vita arról, mennyire játszik szerepet a genetika és mennyire a neveltetés abban, hogy milyen okos lesz egy ember. Egyes tudósok akkora szerepet tulajdonítottak a nevelésnek, hogy úgy gondolták, akár csimpánz is képes lehet emberként viselkedni, ha köztük szocializálódik. Winthrop Niles Kellogg amerikai összehasonlító pszichológus arra tette fel az életét, hogy megértse az intelligens állatokat. Kellog és felesége, Luella Kellogg 1931-ben igencsak merész kísérletet találtak ki, hogy választ adhassanak a sokakat foglalkoztató kérdésre – írja az IFLScience.

Úgy gondolták, csak akkor derülhet ki, hogy valóban képes lehet-e emberként viselkedni egy majom, ha megpróbálják emberként felnevelni. A házaspár szerzett egy kölyök csimpánzt, és csecsemőkorú gyermekük testvéreként kezdte el nevelni. A hét és fél hónapos állat, Gua és a tíz hónapos gyermek, Donald fejlődését folyamatosan figyelték, tanulmányozták és felvételeket is készítettek.

Gua remekül fejlődött, olyan motoros készségeket és fizikai erőt tudhatott magáénak, mint bármely fogságban tartott fajtársa. Ezen felül, egy újságcikk beszámolója szerint felegyenesedve sétált, és 20 egyszerű parancsra is képes volt reagálni. Emiatt úgy találták, 12 hónapos korában okosabb volt, mint ember „testvére”. A fajok közötti genetikán alapuló különbségek azonban hamar elkezdtek megmutatkozni.

Donald a többi embert a megjelenésük és az arcok alapján azonosította be, Gua csak szagok és a viselt ruhák alapján tudta megkülönböztetni őket. A gyermek 16 hónaposan már szavakat kezdett formálni, a fiatal csimpánz erre képtelen volt. Úgy tűnt, Gua agya egyszerűen nem tud lépést tartani egy emberi szervezet fejlődésével.

Bár a kísérlet célja az volt, hogy emberi viselkedésre szoktassanak egy főemlőst, végül épp az ellenkezőjét sikerült elérniük. A szülők észrevették, hogy fiuk elkezdett bizonyos viselkedésmintákat eltanulni a majomtól, például utánozni kezdte a csimpánz által kiadott hangokat. A látottaktól megrémülve a Kellogg házaspár a kilenc hónapja tartó kísérlet befejezése mellett döntött.

Gua visszakerült a Yerkes Körzeti Főemlőskutató Központba, ahol tovább tanulmányozták őt egészen egy évvel később bekövetkező haláláig. Bár mai szemmel nézve Winthrop Kellogg projektje etikai szempontból megkérdőjelezhető, sokkal járult hozzá az állatok elméjének megértéséhez.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik