Tudomány

Ő volt a történelem első költője

A legősibb ismert írott szöveg több mint 5000 éves, de ki lehet a legrégibb szerző, akit név szerint ismerünk? – teszi fel a kérdést legújabb cikkében Charles Q. Choi, a Live Science szerzője. Elsőre Homérosz, Hérodotosz és hasonló híres ókori görögök juthatnak eszünkbe, a régészeti leletek szerint viszont jóval régebbre kell visszamennünk, hogy megtaláljuk a keresett személyt.

Jelenleg úgy tudjuk, az írás először Krisztus előtt 3400 körül, Mezopotámiában alakult ki – derül ki a Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeum cikkéből – ezért ésszerű azt feltételezni, hogy az első ismert szerzőt is itt kell keresni.

Erhan Tamur, a Metropolitan Művészeti Múzeum kurátora elmondta, az említett görögöket nagyjából ezer évvel előzte meg Enhéduanna, a sumer nyelvű himnuszköltő. Enhéduanna Krisztus előtt 2286-ban született a legendás Sarrukín, az Akkád Birodalom alapítója és első uralkodója lányaként. Apja nevezte ki őt Nanna, a holdisten főpapnőjévé Ur városában, ekkor kapta az Enhéduanna nevet, amelynek jelentése az ég ékköve.

scaliger / Getty Images Illusztráció.

Főpapnőként és apja képviselőjeként igen befolyásos személynek számított, hivatalos feladatai mellett pedig költészettel is foglalkozott. Néhány műve Nannához szólt, de sokkal több költeményt címzett Inannának, Nanna lányának – árulta el Betty De Shong Meador, aki Enhéduanna több versét is lefordította angolra. A művek szerint Inanna a esthajnalcsillagban lakik, és egyaránt képes kegyetlen pusztítóként és szerető istenként viselkedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik