Tudomány

Még téliesebbre fordul az időjárásunk

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Menetrendszerűen érkeztek a mediterrán ciklonok a múlt héten szerdán és pénteken, a kiadós esők mellett pedig megteremtették a telet idéző hangulatot is – ezek a légköri képződmények ugyanis hideg levegőt „szívtak le” északkeleti irányból. A hőmérséklet jelenleg picivel alulmúlja a november végi átlagot, szerdától viszont némi melegedés kezdődik, hogy aztán a hét végétől markáns változás kezdődjön.

A jövő hét már kifejezetten téliesnek ígérkezik nulla fok körüli csúcshőmérsékletekkel

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Átmeneti felmelegedés

Kedden újabb mediterrán ciklon éri el térségünket délnyugatról, időjárás szempontjából hazánk „kettészakad”: míg a Tiszántúlon 10 fok feletti maximumok is előfordulhatnak, Nyugat-Magyarországon, főként az Alpokalján havazhat is. A felettünk áthaladó ciklon előtt ugyanis melegebb, déli levegő áramlik, míg hátoldalán északi hideget kavar fölénk – szerdán aztán a ciklon épp a fejünk fölött tanyázik majd, így országszerte kiadós esőre számíthatunk.

Másnapra azonban elvonul, a csütörtök és a péntek már szárazabbnak ígérkezik, miközben a hőmérséklet kevéssel átlag felett alakul: általában 5-10, 6-11 fokot mérhetünk, és éjszakai fagyok is csak helyenként jelentkeznek.

Télies fordulat

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint szombaton markáns változás érkezik, a „felelős” pedig ismét egy mediterrán ciklon. Csapadékra ekkor inkább csak a déli országrészben van esély, ám a ciklon örvénylése ezúttal is hideg, északkeleti levegőt áramoltat a Kárpát-medencébe. Nagyobb valószínűség (65 százalék) mellett kifejezetten téliesre fordul az idő, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy

még a legmelegebb, délutáni órákban is csak nulla fok köré melegszik a levegő.

A lehűlés már vasárnap megkezdődik, pontos értékeket viszont még nem mondhatunk, mint ahogy időtartamát sem látjuk még. Egyelőre annyit tudunk, hogy a télies hónapforduló esélye meglehetősen magas.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik